Miért nem beszél, aki nem hall? Azt hiszem a legtöbben egyből rávágjuk: – Mert aki nem hall, az nem hallja a beszédet sem!

Ezek szerint a beszéd nem alakul ki csak úgy magától, mint mondjuk a mozgás? Hiszen nem kell látni mászó és járó embereket a babának, hogy megtanuljon mászni és járni, hanem az általános fejlődésmenet szerint magától bekövetkezik.

A beszéd sajnos megfelelő hangingerek nélkül nem fejlődik megfelelően!

Fontos, hogy halljunk, de az sem mindegy, hogy mit! Ha egy kisgyermek már pici baba korától a rendszeresen gépi hangot hallgat (tv, tablet), vagy a legszomorúbb esetben többször, mint az édesanyja hangját, akkor nagyon nagy valószínűséggel gondok lesznek a beszédével.

Sajnos napjaink problémájáról van szó, régen nem kellett erről beszélni, hiszen nem volt ennyi gépi hang, sem játék és egyéb inger a pici babák körül, így a szülők “kénytelenek” voltak beszéddel, énekléssel, változatos hangadással lekötni a gyermekeiket.

Mégis mit kellene hallani, hallgatni egy kisbabának, ahhoz, hogy beszéde is megfelelően alakuljon?

  • A szülei, és első sorban az édesanyja kedves hangját (Dajkanyelv), amikor arról beszél a kisbabájának, ami éppen vele történik. Ezzel tanulja meg, hogy beszéd közben egymásra figyelünk, meghallgatjuk a másikat, nézi, tapogatja a szánkat, és szerepcsere is történik beszélgetéseink közben. Érzelmi biztonságot nyújt számára az anya hangja, és érzelmi biztonságban minden jobban fejlődik, mint anélkül.
  • Kérdéseket, utasításokat, felszólításokat, érzelemteli beszédet kell hallania maga körül. Sok olyan kisgyerekkel találkozom, akik már elmúltak háromévesek, de valójában nem tudják, hogy kérdést tettem fel, vagy felszólítottam, ezért nem is reagálnak megfelelően, például nem válaszolnak, ha kérdezem őket. Már egy egészen kicsi babával is úgy beszélgetünk, hogy kérdezgetjük: – Éhes a baba? Fáj a pocikád? Még egyszer szeretnéd? stb., és meg is válaszoljuk gyakran helyette a saját kérdéseinket (Anyai kettős szerep): – Igen, éhes vagyok anya, éhes baba vagyok! Kérek hámit! Gyorsan gyorsan!
  • Felhívást kell hallania. Az édesanya gyermekével töltött egy napban számos dologra felhívja gyermeke figyelmét! Nézd ott egy madár! Nézd itt a papa! Hallod? Elment egy mentőautó! A hallás figyelemre irányuló hatásáról írtunk már egy korábbi Fülelő bejegyzésben is, illetve a Fülelő oktatóanyagunkban egészen pontosan elmondjuk, videókkal bemutatjuk, hogyan kell ezt a figyelemfelhívást jól gyakorolni.
  • Érzelmi reakciókat kell hallania. Örömöt, bánatot, meglepődést, ijedtséget, kedvességet, megnyugtatást, csitítást stb. Ezeket az érzelmeket egy kisbaba az anyukája viselkedéséből, hangjából tudja kiszűrni, így tud velük találkozni, így érti meg, hogy mit jelentenek.
  • Történeteket, meséket, dalokat, mondókákat kell hallania. A mozgással összekapcsolt mondókázás, éneklés csodálatos kapcsolatokat épít ki a fejlődő gyermek agyában, igazi stimulátor a beszédfejlődésnek, mellette pedig érzelmi biztonságot, jókedvet, közös örömöt okoz szülő és gyermeke között. Egészen pici babának is mesélhetünk rövid történeteket, akár saját magáról. Este egy napjáról, vagy egy bábról, játékról.

Mi történik, ha ehelyett gépi hangot hallgat vagy folyton csend veszi körül a babát? Vajon a tabletből érkező beszéd (sok esetben idegen nyelvű), dalocskák ugyanezekkel az ingerekkel látják el a gyermekeket, mint a kétszemélyes kommunikáció? Mi történik a szemkontaktussal, szerepcserével és az érzelmek kifejezésével?

Lehetséges, hogy gyermeked már 2-3 vagy még több éves, és nem beszél. Fontos, hogy ne ess kétségbe, még nem késő tenni, változtatni!

Bizony akkor vissza kell térni egy időre ehhez a korábbi időszakhoz, el kell látni őt dajkanyelvvel, alkalmaznod kell az anyai kettős szerepet, énekelni, mondókázni kell, valódi jelenléttel beszélgetni, felhívni a figyelmét a beszédre, megtanítani annak a jellemzőire.

Fülelős minitanfolyamunkat úgy állítottuk összeúgy állítottuk össze, hogy a résztvevők megtanulják hogyan támogassák a meghallgatás képességének a fejlesztésével beszédindulást szülőként. Ellátunk olyan tudással, tanácsokkal és ötletekkel, melyeket azonnal ki tudsz próbálni,  be tudsz építeni a mindennapjaitokba.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor oszd meg, hátha másnak is hasznos lesz!

A Fülelős minitanfolyamra itt tudsz jelentkezni: https://nembeszel.hu/termek/fulelo-minitanfolyam/