Tudtátok, hogy Magyarországon 2016 óta kötelező az újszülött osztályokon az objektív hallásszűrés?

Korábban is szűrték az újszülöttek hallását. A csecsemőgondozók  hangkeltő eszközzel hangot adtak és figyelték a baba reakcióit, ennek alapján jelezték a Kiskönyvben, hogy hall vagy nem hall a baba.

Ezt szubjektív szűrésnek nevezzük.

A szubjektív szűrési eljárással az a probléma, hogy nagy benne a hibalehetőség. Az újszülött babának valamilyen formában együtt kellett működni a vizsgálatban, hiszen az ő visszajelzését kellett értékelnie a szűrést végző személynek. A szűrőn kevés újszülött akadt fenn. Pályafutásom során egyetlen gyermekkel találkoztam, akit szubjektív módszerrel szűrtek ki.

Miért olyan fontos az objektív, azaz műszerrel elvégzett szűrés 2016-os bevezetése?

Objektív szűrés

Az objektív szűrés során, műszeres vizsgálat történik. Az újszülöttek visszajelzése nélkül kapunk eredményt, az agyból elvezetett hullámok adatainak összegyűjtése, és gépi kiértékelése alapján.

A hallássérülést minél korábbi életkorban szűrik ki, annál nagyobb az esélye annak, hogy a gyermek a legtermészetesebb úton, azaz a hallás útján tanul meg beszélni.

Ma már korszerű hallókészülékek állnak rendelkezésre, minél korábban kapja meg egy kisbaba, annál inkább esélye van arra, hogy a beszéde ugyanúgy fejlődjön, mint halló kortársaié.

Persze a hallókészülék önmagában nem elég, ehhez színvonalas korai fejlesztésre van szükség, különösen azért, mert a beszédelsajátítás szempontjából az első három év a legfontosabb időszak.

De sem a korszerű hallókészülék, sem a legjobb korai fejlesztő nem pótolja a szülőt, aki legtöbb időt tölt gyermekével, s aki legtöbbet tud tenni gyermeke beszédfejlődése érdekében.

Fontos! Amikor kisbabátokkal elhagyjátok a kórházat, feltétlen érdeklődjetek az újszülöttkori szűrésekről, így a hallásszűrés eredményéről is. Általában szólnak, ha nem sikerült elvégezni a szűrést, ilyenkor visszakérik a babát. Akkor is kérik, hogy hozzák vissza a babát, ha nem lesz jó a szűrés eredménye. Ez sokkal gyakrabban előfordul, mint ahány baba ténylegesen hallássérült, de ilyen esetben mindig vigyük vissza a kisbabát a szűrés megismétlésére! 

A Magyar Cochlearis Implantáltak  Egyesülete (MACIE) készítette a videót a korai hallásszűrésről, ebben további pontos tájékoztató a korai hallásszűrés fontosságáról.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson. Ha szeretnéd megnézni a Babalépték, ingyenes oktatóvideónkat, akkor iratkozz fel a Hírlevelünkre!

Ha pedig nem akarsz lemaradni hasonló írásokról, játéktippekről, videós tanácsokról, kövess minket Facebook-on!

A kiemelt kép forrása: Belvárosi Egészségcentrum