Sok szülő esik kétségbe, ha a várt életkorban nem kezd beszélni gyermeke. Ez a várt kor kislányoknál a kétéves kor körül van, kisfiúknál kettő és féléves korban.

De mi van, ha nem akar indulni az a fránya beszéd?

Mit tehetünk?

A mi virtuális hömböldénk arról szól, hogy megtanuljuk élvezni a gyermekeinkkel közösen eltöltött időt,  hogy együtt hömbölögjünk a nyelv, a beszéd csodálatos világában, hogy együtt támogassuk a beszédfejlődés útján elakadt gyermekeket. 
Ez most egy gyors hömbölgés lesz, néhány, a hétköznapokban könnyen kivitelezhető tevékenység, amire talán nem is gondoltál, hogy hatással lehet a beszéd megindulására, fejlődésére.

1.Tegyetek fülelő sétákat!

Bármit hallotok, mutassatok a fületekre és mondjátok például.: – Á, á  hallom a kismadarat csiripelni. Te is hallod? Biztassuk a gyermekünket, hogy ő is tegye az ujjacskáját a füléhez, ezzel segítve a hallási figyelem kialakulását.

2. Ha hozzá beszélünk nézzünk rá, és várjuk el tőle is, hogy nézzen ránk, ha valamit szeretne.

A fenti madaras jelenet úgy nézne ki, hogy az anyuka, apuka leguggol a gyerekéhez (így tudjuk elérni, hogy egymásra tudjunk nézni), és úgy szólítja meg, mert szeretné, ha ráfigyelne és utánozná a mozdulatát.

3. Beszéljünk mindig arról, amivel éppen foglalatoskodunk.

Fontos, hogy legyenek közös elfoglaltságaink. Kövessük a gyerek érdeklődését, és arról beszéljünk ami őt érdekli. Ezt onnan fogjuk tudni, hogy figyeljük őt és látjuk, hogy merre tekint. Ehhez is az ő szintjén kell lennünk! Mármint le kell mellé ülni, le kell hajolni.

4. Mondjuk helyette, amit ő mondana, azaz mutassuk meg hogyan kell mondani. 

Ha ő rámutat valamire, mi szavakba öltjük helyette, amit feltehetően mondana, ha beszélne. Tartsunk szünetet, hogy ő is megpróbálhassa.

5. Ha bármilyen hangocskát ad, ismerjük el!

Ezzel adjuk tudtára, hogy értjük őt, és megerősítjük, hogy ha beszél, akkor figyelünk rá, azaz megéri beszélnie. Most is fogalmazzuk meg, amit sejtünk, hogy éppen közölni akar velünk.

5+1. A kütyük hallgatása nem segíti elő a beszédfejlődést!

Ezért a használatukat erősen korlátozzuk! Ha úgy gondoljuk nincs hangunk, akkor is mi énekeljünk neki és ne a gép!

Próbáld ki a tanácsokat, biztosak vagyunk benne, hogy nálad is működni fog!

Mikor mondhatod, hogy működik már?

  • Amikor már nem neked kell egy hangra felhívni a figyelmét, ő mutatja neked, hogy hallott valamit.
  • Keresd tudatosan a tekintetét, amíg egy-egy rövid mondat erejéig végig rád nem néz!
  • Beszélj, beszélj, beszélj! Egészen addig, amíg te nem érzed úgy, hogy a gyerek lyukat beszél a hasadba.
  • Addig figyelj beszéd közben a szünetek tartására, amíg a gyerek rá nem jön, hogy ezt a szünetet neki kell kitölteni hanggal!
  • Gyermekünkkel való beszélgetés örömteli dolog, élvezzük mindketten, soha ne hagyjuk abba!
  • A kütyü nem bébiszitter, nem fog soha helyettesíteni! Nem fogja soha megtanítani, beszélni, kommunikálni a gyermekedet!

Ha külön-külön is többet szeretnél tudni hogyan kell a fülelni, hogyan kell a hangoddal irányítani, hogyan kell a kivárást tanítani, mi az az anyai kettős szerep, válassz moduljaink közül!

Ha úgy gondolod, hogy másoknak is hasznosak lehetnek ezek a tippek, akkor segíts terjeszteni ezt a bejegyzést egy megosztással!

Ha szeretnél időben értesülni leveleinkről, bejegyzésekről, akciókról, iratkozz fel a Hírlevélre itt és most!

Kérdésed van? Tedd fel a Facebook-csoportunkban, írj nekünk üzenetben vagy keresd meg a Tanácsadói szolgáltatásunkat!

Csak egy kattintás, és ott vagyunk a gyerekszobádban!