Ne gügyögj gyermekeddel?!

 

 

 

Hallottad már te is ezt a tanácsot: Ne gügyögj a gyermekeddel?

Mostanában gyakran olvasni erről anyukás csoportokban, hozzászólásban, gyermekek beszédfejlődését taglaló posztok alatt, sőt, nem egy hozzánk forduló anyuka számol be arról, hogy ezért nem gagyorászott, azaz beszélt dajkanyelven kisgyermekéhez korábban, mert azt olvasta, hogy káros a beszédfejlődésnek, és a gyerek egy kis felnőtt, lealacsonyító felé ez a beszédmód.

Akkor most jó vagy rossz a gügyögés?

Nézzük mit gondol erről a szakma, és a beszédfejlődéssel foglalkozó szakemberek… (tovább…)

Szerző: Heidenwolf Erzsébet | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Ne beszélj egész nap! Beszélgess!

Miről beszéljek egy kétévesnek?

Miről beszéljek még? Nem tudom, mit mondhatnék egy kétévesnek?

Még ennél is többet? Na ne már, lyukat beszélek a hasába így is!

A fent leírt két véglet, amit gyakran tapasztalunk, amikor elkezdünk együtt dolgozni a családokkal a beszédindításon. Egyik helyen keveset beszélnek a gyermekhez, máshol meg rengeteget, s ugyanott tartanak mindkét esetben:

Nem indul az a fránya beszéd!

Eláruljuk, hogy mindkét esetben ugyanaz a dolog okozza a beszédkésést…

A kulcsszó a kommunikáció!

(tovább…)

Szerző: Heidenwolf Erzsébet | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Egész nap beszélek hozzá, mesélek neki, mondókázok vele, mégsem beszél! Mit tegyek?

 

Senki sem képes folyton beszélni!

A tanácsadások során gyakran hangzik el a szülők szájából: – Hiszen egész nap beszélek hozzá, mesélek neki, mondókázok,  mégsem beszél. Bizony fontos, hogy  eleget beszéljen a szülő a gyermekéhez a mindennapokban, de vajon ennyi lenne az egész? Látjuk a hozzánk érkező videókon, hogy a szülők tényleg sokat beszélnek a gyermekekhez, már csak az a kérdés, hogy akkor miért nem indul az a fránya beszéd… (tovább…)

Szerző: Kovács Gabriella | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Miért pont az otthoni beszédindítás?

Az otthoni beszédindítás okosít és segíti a jó anya-gyerek kapcsolatot

Napok óta levelezek egy anyukával, és nézem a videóikat, melyeket beküldött nekünk a kislányáról. Látom a videókon, hogy koránt sincsen akkora baj, mint amennyire az anyukája fél, és tudom, hogy pár beszédindító technika konkrét, otthoni helyzetekben óriásit lendítene a kislány beszédén, hiszen az alapvető kommunikációs készségei rendben vannak. Mégis a szülő azt jelzi – amikor tanácsolom az online konzultáció igénybevételét – hogy ő inkább elutazna hozzám több tíz km-re gyerekestől, majd tavasszal, mert akkor lesz ideje, csak ne az online megbeszélés és videózás legyen. Hiszen így nem tudok a gyermekkel foglalkozni, csak vele beszélgetni, ez csak egy másodlagosan elégséges megoldás lehet.

Jelzem, hogy ha élőben találkoznánk is folyamatosan neki beszélnék, őt tanítanám meg az otthon alkalmazható technikákra, mert én (és mi mindketten a Hömböldében) az otthoni beszédindításra tettük le a voksunkat! Itt olvasható röviden és egyszerűen, hogy miért:

Mert a beszédindítás legjobb helyszíne az otthon, és a gyermekek legjobb beszédterapeutája a szülője!

Hosszabb magyarázatért el kell olvasnod ezt az írást…
(tovább…)

Szerző: Kovács Gabriella | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Öt ajándékötlet karácsonyra gyermekednek, melyek nem kerülnek semmibe

Az ünnepek előtt/közben/alatt észrevettétek, hogy mi felnőttek gondolatban visszarepünk a saját gyermekorunkba?Ezek az emlékek általában színekhez illatokhoz, ízekhez, érzésekhez kapcsolódnak. A narancsillat, sütemények látványa, íze, a karácsonyfa csillogása, a meleg, a családtagok közelsége, a mosolyok, a zene, ami szólt stb.

Most már nekünk van gyermekünk, és az ő emlékeik éppen most  készülnek, rajtunk  múlik, hogy mivel töltődik meg az ő emlékraktáruk, mi jut eszükbe a karácsonyról, amikor ők is felnőttek lesznek.

Míg a reklámok, ismerősök és egyéb ingerek azt súlykolják belénk, hogy meg kell vegyük a legújabb és egyben huszadik legót, magától ugató kutyát, vagy pisilő babát, vajon nem feledkezünk meg arról, hogy a gyerekeknek valójában mire van még szükségük a játékokon kívül? Ebben a bejegyzésben megosztunk öt (boltban nem kapható) karácsonyi ajándékötletet, melyektől a beszéd is beindul. (tovább…)

Szerző: Kovács Gabriella | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Karácsonyi ajándék a nagyitól

 

Közeledik a karácsony. Nagymamaként azon gondolkozol, hogy mivel lepd meg az unokádat? Talán lehetne valami hasznos, ami segítség is egyben, ha nem indul a beszéde…

Biztosan nagyon szeretnéd, ha végre mondá neked:

– Nagyiiii!

– Egy újabb játék? Hiszen minden létező fejlesztőjátékot megvettetek. Az egész család “térdig jár” a játékokban.

– Mi mást adhatnék karácsonyi ajándéknak? – kérdezed magadban. (tovább…)

Szerző: Heidenwolf Erzsébet | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Megerősítés, a beszédindulás motorja

 

Tanácsadásaink során gyakran tapasztaljuk, hogy amikor nem indul a beszéd a szülők nagyon elbizonytalanodnak. Nem tudják, hogy ahol tartanak az jó, vagy kevés. Olvastak mindenfélét, hallottak megannyi véleményt, figyelik a szomszéd gyerekét, na meg a többi gyereket a játszótéren. Érzik, hogy valami nincsen rendben, de nincsen megerősítés, támogatás, amikor valami jó, amikor elég. Miközben ezen tépelődik sok anyuka a saját gyermeküket is elfelejtik támogatni, megerősíteni. Lehet, hogy abszurdnak tűnik, de túlzás nélkül állítjuk, a beszédindítás legfőbb varázserejű eszköze a megerősítés… (tovább…)

Szerző: Heidenwolf Erzsébet | Közzétéve: , telt el a közzététel óta