Öt ajándékötlet karácsonyra gyermekednek, melyek nem kerülnek semmibe

Az ünnepek előtt/közben/alatt észrevettétek, hogy mi felnőttek gondolatban visszarepünk a saját gyermekorunkba?Ezek az emlékek általában színekhez illatokhoz, ízekhez, érzésekhez kapcsolódnak. A narancsillat, sütemények látványa, íze, a karácsonyfa csillogása, a meleg, a családtagok közelsége, a mosolyok, a zene, ami szólt stb.

Most már nekünk van gyermekünk, és az ő emlékeik éppen most  készülnek, rajtunk  múlik, hogy mivel töltődik meg az ő emlékraktáruk, mi jut eszükbe a karácsonyról, amikor ők is felnőttek lesznek.

Míg a reklámok, ismerősök és egyéb ingerek azt súlykolják belénk, hogy meg kell vegyük a legújabb és egyben huszadik legót, magától ugató kutyát, vagy pisilő babát, vajon nem feledkezünk meg arról, hogy a gyerekeknek valójában mire van még szükségük a játékokon kívül? Ebben a bejegyzésben megosztunk öt (boltban nem kapható) karácsonyi ajándékötletet, melyektől a beszéd is beindul. (tovább…)

Szerző: Kovács Gabriella | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Karácsonyi ajándék a nagyitól

 

Közeledik a karácsony. Nagymamaként azon gondolkozol, hogy mivel lepd meg az unokádat? Talán lehetne valami hasznos, ami segítség is egyben, ha nem indul a beszéde…

Biztosan nagyon szeretnéd, ha végre mondá neked:

– Nagyiiii!

– Egy újabb játék? Hiszen minden létező fejlesztőjátékot megvettetek. Az egész család “térdig jár” a játékokban.

– Mi mást adhatnék karácsonyi ajándéknak? – kérdezed magadban. (tovább…)

Szerző: Heidenwolf Erzsébet | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Megerősítés, a beszédindulás motorja

 

Tanácsadásaink során gyakran tapasztaljuk, hogy amikor nem indul a beszéd a szülők nagyon elbizonytalanodnak. Nem tudják, hogy ahol tartanak az jó, vagy kevés. Olvastak mindenfélét, hallottak megannyi véleményt, figyelik a szomszéd gyerekét, na meg a többi gyereket a játszótéren. Érzik, hogy valami nincsen rendben, de nincsen megerősítés, támogatás, amikor valami jó, amikor elég. Miközben ezen tépelődik sok anyuka a saját gyermeküket is elfelejtik támogatni, megerősíteni. Lehet, hogy abszurdnak tűnik, de túlzás nélkül állítjuk, a beszédindítás legfőbb varázserejű eszköze a megerősítés… (tovább…)

Szerző: Heidenwolf Erzsébet | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Beszédindulás és az érzelmi intelligencia

Amikor egy kisgyermek még nem tart ott a beszédfejlődésben, hogy szavakkal kommunikáljon, nem tudja kifejezni, hogy mi rossz számára, mire van szüksége és mit akar. Ettől pedig frusztráltá válik, hisztizni kezd, vagy  agresszíven viselkedik.  llyenkor még a viselkedése az ő kommunikációs eszköze.

A szülő feladata ebben a helyzetben, hogy példát mutasson, mintát arra, hogyan kell szavakba önteni az akaratunkat, és milyen mozdulatokat teszünk egymás irányba, ha szeretnénk valamit. (tovább…)
Szerző: Kovács Gabriella | Közzétéve: , telt el a közzététel óta

Egy hét alatt új szavak?

Örömmel és izgalommal szeretnénk elmesélni, hogy véget ért az első Beszédindító Online kihívásunk. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennyi ember fog rá jelentkezni, és igazán meglepett, feldobott minket, hogy a csoport rendkívüli módon aktív volt és kreatív. Sokszor az az érzésünk támadt az egyhetes munka alatt, mintha régóta együtt dolgoznánk ezzel a csapattal.

Tényleg hatalmas lépéseket tettünk meg a beszédindulásért együtt…

Apropó, beszédindulás…Lettek-e eredmények, netán új szavak? Mi történt a gyerekekkel, akiknek a szülei mindent bevetve, lelkesen változtattak az eddigi hozzállásukon, és/vagy bevetettek új módszereket, játékokat a mindennapjaikba? (tovább…)

Szerző: Kovács Gabriella | Közzétéve: , telt el a közzététel óta