Hallottad már te is ezt a tanácsot: Ne gügyögj a gyermekeddel?

Mostanában gyakran olvasni erről anyukás csoportokban, hozzászólásban, gyermekek beszédfejlődését taglaló posztok alatt, sőt, nem egy hozzánk forduló anyuka számol be arról, hogy ezért nem gagyorászott, azaz beszélt dajkanyelven kisgyermekéhez korábban, mert azt olvasta, hogy káros a beszédfejlődésnek, és a gyerek egy kis felnőtt, lealacsonyító felé ez a beszédmód.

Akkor most jó vagy rossz a gügyögés?

Nézzük mit gondol erről a szakma, és a beszédfejlődéssel foglalkozó szakemberek…

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ők aztán nem gügyögnek a babának, sőt kifejezetten tiltják a gyermekük környezetének, hogy bárki is így beszéljen. Sokan képesek vérremenő harcot folytatni ezért, esetleg nagyszülőket eltiltani az unokától.

– Nem hülye az a gyerek, ne “selypegjenek” már neki, majd még úgy marad, és egész életében pösze lesz.” 

A legrosszabb esetben nem is lesz kommunikáció a családtagokkal, s ilyenkor aztán teljesen beszükül a kommunikációs tér. Véleményünk szerint a kommunikációs tér beszükülése sokkal rosszabb, minthogy a nagyszülők megejtenek néhány “selypegő szót”. Azért csinálják, mert érzelmileg telítettek, amikor az unokához szólnak, s beindul valamiféle ösztön, ami nem tudjuk honnét jön, de a selypegésen kívül van ám ebben valami más is!

Egy 15 hónapos kisfiú anyukája azzal a problémával keresett meg bennünket, hogy kisfia mindenre azt mondja “tata”, úgy érzi nem haladnak előre a beszédfejlődésben, egy helyben topognak.

Mit tanácsoltunk neki?

Bizony azt többek között, hogy gügyörésszen csak még vele bátran sokat. Játsszanak a hangjukkal, jó sokszor dádázzaanak, tettézzenek, pápázzanak. Azaz élvezzék, hogy különféle helyzetekben, különféle hangot adnak, amit könnyű  utánozni. A gügyögés színes, intonációban gazdag mivolta  a kisgyermek számára további motivációt jelent majd a hangadásra.

Nem lesz beszédhibás a gügyögéstől?

Határozottan állítjuk, nem lesz a gügyőgéstől pösze. Ha keveset kommunikál, kevés érzelmi kontaktusra van lehetősége, akkor nagyobb az esélye, hogy valami beszédindulási nehézség lép fel.

Gügyögj csak bátran, használd a rövid ciklizáló gagyogást támogató dajkaszavakat! Varázsszavak sorozatunkban ötleteket is adunk, hogy csináld. Itt, itt és itt.

További tanácsok a Hömböldéből:

  • Mesélj mindig, mindenről gyermekednek lassú, szép, dallamos hangon…
  • Mindig reagálj próbálkozásaira! A probálkozás lehet mutogatás vagy egy gesztus is.
  • Erősítsd meg szép dallamos beszéddel!
  • Biztosítsd gyermekednek, hogy lehetősége legyen meghallgatni a dolgok hangját, nevét!
  • Legyen meg a közös figyelem!

Így a sok – sok dallam (szó) elraktározódik a fejecskéjében, s ha már tele lesz a raktár, meg fog szólalni. Figyeld meg a nagyikat, a szomszéd nénit, barátnőt, – akinek ez ösztönösen jön, –  s engedd, gügyörésszenek csak gyermekednek! Ha úgy látod kisgyermeked visszamosolyog, visszabeszél a maga nyelvén, ez a lényeg! Akkor inkább koppintsd le, mert ettől fejlődnek gyermeked kommunikációs képességei.

Íme egy kis dajkanyelvelős videó:

Kategóriák: Baba