Miről beszéljek egy kétévesnek?

Miről beszéljek még? Nem tudom, mit mondhatnék egy kétévesnek?

Még ennél is többet? Na ne már, lyukat beszélek a hasába így is!

A fent leírt két véglet, amit gyakran tapasztalunk, amikor elkezdünk együtt dolgozni a családokkal a beszédindításon. Egyik helyen keveset beszélnek a gyermekhez, máshol meg rengeteget, s ugyanott tartanak mindkét esetben:

Nem indul az a fránya beszéd!

Eláruljuk, hogy mindkét esetben ugyanaz a dolog okozza a beszédkésést…

A kulcsszó a kommunikáció!

A beszéd elsajátításához kommunikációra van igénye a gyerekeknek. A kevés beszéd vagy a folytonos beszéd általában nem eredményez kommunikációt. A gyermek nem éli meg, hogy reagálnak rá, vagyis, hogy valóban rá reagálnak, arra, amit ő szeret, amit ő csinál. Hiányzik az odafordulás, az idő, a kitartó egymásra figyelés. Ezáltal pedig nem alakul ki élvezetes kapcsolódás anya és gyermeke között, a kapcsolatukat feszültség és a meg nem értés árnyékolja be.

 

Jó hír, hogy…

Az otthoni beszédindító technikák a beszédfejlődést és az anya-gyerek kapcsolatot egyszerre javítják, segítik, támogatják. 

Első az odafordulás

Ha megvan az odafordulás, a valódi egymásra figyelés a kettőnk tevékenységében, akkor lesz a gyermek motivált arra, hogy hangot adjon, beszéljen.

Ha megvan az odafordulás, akkor gyermekünk első beszédpróbálkozásait felismerjük és elismerjük, megerősítéssel jutalmazzuk.

Minden beszédindulás alapja az alapvető kommunikációs képességek megléte:

  • a szemkontaktus
  • a szerepcsere
  • az érzelmek leolvasásának képessége
  • a követés

Ezek a képességek az anya-gyerek kapcsolatban, a kötődési folyamatokban alapozódnak meg, s gyakorlódnak be. A szemkontaktus az anya- gyerek kapcsolat legszorosabb köteléke, de egy idő után ki kell tudnunk lépni ebből, hogy be tudjuk mutatni gyermekünknek az őt körülvevő világot. A gyermeknek tudnia kell követni a mi tekintetünket, hogy tudja miről beszélünk neki.

Az anyák, miközben az őket körülvevő világról beszélgetnek kisgyermekeikkel, az anyai kettős szerepet használják
Miről beszélnek?
  • Mindenről, ami körülöttünk van a világban
Beszéljek hozzá akkor egész nap?
  • Ne beszélj egész nap, inkább beszélgess vele, használd az anyai kettős szerepet, kommunikálj vele…
Október 27-én induló minitanfolyamunkon elsajátíthatod az anyai kettős szerep technikáját, ami egy  kiváló kommunikációs, beszédindító technika!

Az anyai kettős szerep minitanfolyamon megtanulhatod azt az otthon alkalmazható beszédindító technikát, mely segít, hogy

– gyermeked figyeljen rád, 

– kommunikálni tudjatok egymással

– rávedd, hogy ismételje el, amit mondasz

 

Mi fog megváltozni a minitanfolyam után?

  • Gyermeked figyel arra amit mondasz neki
  • Reagál a kéréseidre
  • Utánozza a beszédet
  • Motivált lesz a közös játékban
  • Játszik, mesél veled
  • Együttműködik a napi tevékenységekben

Érdekes számodra ez az egyhetes, online tanfolyam, melyet napi fél óra ráfordítással könnyedén el tudsz végezni otthon? Kattints ide a leírásért: https://nembeszel.hu/termek/anyai-kettos-szerep-minitanfolyam-szuloknek/

Jelentkezz október 26. éjfélig.

 

Kategóriák: Baba