Az ünnepek előtt/közben/alatt észrevettétek, hogy mi felnőttek gondolatban visszarepülünk a saját gyermekkorunkba?Ezek az emlékek általában színekhez illatokhoz, ízekhez, érzésekhez kapcsolódnak. A narancsillat, sütemények látványa, íze, a karácsonyfa csillogása, a meleg, a családtagok közelsége, a mosolyok, a zene stb.

Most már nekünk van gyermekünk, és az ő emlékeik éppen most  készülnek, rajtunk  múlik, hogy mivel töltődik meg az ő emlékraktáruk, mi jut eszükbe a karácsonyról, amikor ők is felnőttek lesznek.

Míg a reklámok, ismerősök és egyéb ingerek azt sulykolják belénk, hogy meg kell vegyük a legújabb és egyben huszadik Legót, magától ugató kutyát, vagy pisilő babát, vajon nem feledkezünk-e meg arról, hogy a gyerekeknek valójában mire van még szükségük a játékokon kívül? Ebben a bejegyzésben megosztunk öt (boltban nem kapható) karácsonyi ajándékötletet, melyek ráadásul a beszédindulást is támogatják.

Vannak olyan ajándékok, melyeket még nem tudnak a gyerekek megfogalmazni, hiszen kicsik, és nem is lehet a játékboltban rámutatni. Mielőtt azon aggódnál, hogy vajon elég lesz-e annyi játék, könyv és egyéb tárgy karácsonyra, amennyit beszereztél, összeírtunk pár egyéb dolgot emlékeztetőnek, hogy mit érdemes még adni ajándék gyanánt gyermekeinknek.

Felnőve nem a legújabb X-box játékra fog emlékezni, és nem is arra, hogy öt- vagy kétféle süti volt-e az asztalon, és még csak nem is arra, hogy világjárvány volt, hanem valami egészen másra…

Jöjjön néhány ajándékötlet, ami maradandóbb emlék lesz, mint a legtöbb játék:

Érezd jól magad, legyél jól, jót csak így tehetsz

Legyünk őszinték, jópáran stresszben élünk karácsony előtt… mire mindenkinek beszerezzük az ajándékokat, és előre tartunk attól, hogy sikerül mindent megvenni, kigondolni, beszerezni karácsonyig. Mire eljutunk oda, hogy ünnepeljünk, totál kiégve és hullafáradtan ülünk a fa alatt, mert végre van időnk kifújni magunkat. Ha mentálisan és fizikailag is kiütjük magunkat az ünnepre, és minden figyelmünket leköti a dekoráció, a menütervezés, az ajándékok beszerzése, akkor nem lesz erőnk valóban együtt ünnepelni a családunkkal.

Hömbölde tipp: Emlékeztesd magad arra, hogy senki emberfia nem arra fog évek múlva visszaemlékezni ebből az ünnepből, hogy mennyire volt jól vasalva a karácsonyi asztalterítő, vagy mennyi égő csüngött a házfalon.

Főzés és étkezés együtt

Az ételünk elkészítése nem csupán egy alapszükségletünket hivatott kielégíteni, hanem a készítés nagyszerű közös tevékenység, manipuláció, és jó élmény.

Hömbölde tipp: Gondolj arra, hogy miközben együtt ténykedtek a konyhában gyermeked érzékszervei fürdőznek az ingerekben. Ezek az ingerek (szaglás, hallás, látás tapintás) adnak elegendő tapasztalatot számára, és ezek az ingerek az agyban ingerületté állnak össze, majd fontos kapcsolatokba rendeződnek, melyektől fejlődik gyermekünk beszéde, gondolkodása, világképe.

Hömbölde tipp2: Apropó, beszéd! Miközben ténykedtek, és gyermeked megtapasztalja a dolgokat, beszéljetek is a dolgokról. Mindig arról, ami éppen ott van, amit éppen csináltok. Ne csak tárgyakat nevezzetek meg, hanem ismételjétek változatosan a cselekvéseket kifejező igéket (merem, mosom, beleteszem, belemártom stb.) Használjátok az érzékszerveiteket, és azok segíteni fognak abban, jól figyeljetek meg egy-egy ételt, és beszéljetek arról, hogy milyen az illata, tapintása, hangja. Tudjuk, hogy nem mindig elég az a tanács, hogy beszélj sokat gyermekedhez, a hogyan is sokat számít. Ebben az online csomagunkban mindent megtalálsz arról, hogyan lehet bármely hétköznapi helyzetben úgy beszélni gyermekedhez, hogy attól a beszéde fejlődésnek induljon.

Játsszatok közösen!

A gyerekeknek nincsen szükségük sok, drága és speciális fejlesztő játékokra, de magára a játéktevékenységre nagyon. Régóta tudjuk, hogy a gyermekek gondolkodás, beszéd – és érzelmi fejlődéséhez sok játszásra van szükség. Nekünk szülőkenk pedig gyakran kevés az időnk, figyelmünk, türelmünk a közös játszásra. Mindenképpen határozzuk el, hogy a karácsonyi szünetben többet fogunk együtt is játszani gyermekünkkel.

Hömbölde tipp: Kezdjük úgy a közös játékot, hogy lemegyünk gyermekünk szintjére. Leülünk mellé a szőnyegre, és bekapcsolódunk a játékába. Nem tanítói célzattal, hanem a játék öröméért. Próbáljunk meg teljesen ráhangolódni gyermekünkre a közös játék során. Ne akarjunk neki közben megtanítani semmit, ne faggassuk, kérdezzük, hogy most mivel játszol, ez meg az mit csinál, milyen színű, milyen alakú, hanem beszélgessünk arról, amit éppen csinál, amit ő mondana, ha tudná már mondani. Lehet ez autóbürrögés vagy kutyaugatás. Akkor álljunk ebbe bele. A játék során rengeteg beszédindító helyzet adódik, és a játékban gyermekünk maximálisan motivált, ezért ilyenkor a beszédindítás “magától” és természetesen megtörténik. Csupán pár dolgot kell tudnunk hozzá: hogyan erősíthetem meg jól gyermekem beszédét a játék közben, milyen szinten beszéljek hozzá, melyek a korához illő játékok stb. Ebben az oktatóanyagban ezt mind megtalálod, és sok más egyéb segítséget, hogy a játék tényleg szolgálója lehessen a beszédindításnak.

Olvassatok együtt!

Az meseolvasás egy rakás képességet fejleszt egyszerre (gondolkodás, kommunikáció, érzelmi intelligencia), de nem csak ezért szeretjük és javasoljuk, hanem mert az egyik legbiztosabb módja a kapcsolódásnak, a közös figyelemnek, a meghitt pillanatoknak. A mesék varázslatos módon hatnak a gyermekek agyi érésére, ezért mindenképpen találj rá többször is módot, hogy egy meleg takaró alá bebújva könyvet lapozgassatok és éljetek át közös csodát gyermekeddel.

Hömbölde tipp: Ha gyermeked még túl kicsi és/vagy nem figyel a mesélésre, ez az egész közös figyelem meg takaró alatt kuckózás elképzelhetetlen menet vele, akkor se aggódj. Ne olvass fel neki, hanem meséljetek csak egy-két képről, és mindig arra reagálj nagyon egyszerűen és érdekesen, hangoddal játszva, amire ő mutat. Ha nem mutat még semmire, akkor mutass te, irányítsd a figyelmét a hangoddal, hangutánzó, kedves szavakkal egy-egy képre. Fontos, hogy ehhez képes könyvet használj, amiben jól kivehető képek vannak. Nézd meg valamelyik Lassú mesénket, és próbáld meg alkalmazni az ott ellesett fogásokat. Továbbá ügyelj arra, hogy legalább ebben az időszakban ne hagyd őt egyedül a képernyő előtt. Inkább válasszátok a mesekönyvet, vagy ha képernyő, akkor nézzetek valamit közösen, és beszéljetek róla.

Lassulj le!

A karácsonyi készülődés idején hajlamosak vagyunk arra, hogy gyermekünket a teendőlistánk akadályozó alanyának lássuk. Ha minden kész, akkor érdemes tudatosan lelassulni, mert igazán akkor tudunk gyermekünk közlésére, vágyaira, érdeklődésére odafigyelni. Ebben a stresszes időszakban ők is feszültebbek, és a leginkább a figyelemre, türelemre és megértésre van szükségük. A lelassulás nekünk is jót tesz, minket is újra egyensúlyba hoz.

Hömbölde tipp: A beszédindítás előfeltétele és alapja, hogy arra reagáljunk, amit gyermekünk mutat, mond, vagy mondana, ha tudná mondani. Nem arra, amit mi akarunk neki elmondani, amire tanítani akarjuk. Ez csak akkor lehetséges, ha valóban sikerül ráfigyelnünk, ahhoz pedig le kell lassulnunk. Ennek része az is, hogy nem nézünk ötpercenként a telefonunkra. Eleinte lehet, hogy nem könnyű maximálisan odafigyelni egymásra, és türelmesen kivárni, ráhangolódni, belefeledkezni egy-egy tevékenységbe. Fogadd el, hogy ehhez elhatározásra és időre van szükséged, hiszen folymatosan pörgünk, elképesztő gyorsan élünk. 

Hömbölde tipp2.: Lassítsd le a beszéded is! Inkább mondd egyszerűbben és lassabban. A még nem beszélő gyermek sokkal könnyebben felfogja és megtanulja az új szavakat, ha jól érthető és felfogható beszédet hall, mintha túl sokat, bonyolultat, és gyorsat.

+1 karácsonyi ötlet

  • ha tényleg elég a tárgyi ajándékok halmozásából
  •  hasznos ajándékot adnál/kapnál
  • van benned tanulásvágy
  •  elhatároztad, hogy a szünetben fellendíted gyermeked beszédfejlődését
akkor a Karácsonyi Beszédindító csomagunk neked szól!
Utolsó helyek! A lehetőség december 20-ig tart! Nézd meg ITT ezt a csomagot, amihez januárban három ajándék tanácsadás is jár! 

Oszd meg ezt a bejegyzést, ha úgy gondolod, hogy másnak is jól jöhet, hogy a nagy készülődésben ne feledkezzen meg lelassulni, és megélni a pillanatokat!

Jó lelassulást, meghitt pillanatokat és sok kellemes élményt kívánunk az ünnepekre!