Tanácsadásaink során gyakran tapasztaljuk, hogy amikor nem indul a beszéd a szülők nagyon elbizonytalanodnak. Nem tudják, hogy ahol tartanak az jó, vagy kevés. Olvastak mindenfélét, hallottak megannyi véleményt, figyelik a szomszéd gyerekét, na meg a többi gyereket a játszótéren. Érzik, hogy valami nincsen rendben, de nincsen megerősítés, támogatás, amikor valami jó, amikor elég. Miközben ezen tépelődik sok anyuka a saját gyermeküket is elfelejtik támogatni, megerősíteni. Lehet, hogy abszurdnak tűnik, de túlzás nélkül állítjuk, a beszédindítás legfőbb varázserejű eszköze a megerősítés…

Mit jelent a megerősítés? 

Sokszor az a válasz, amikor felhozzuk a megerősítést: – Mindig megerősítem. Hiszen állandóan dicsérem.

A dicséret és a megerősítés viszont nem ugyanaz. Nem, nem arra gondolunk, hogy – Jaj de ügyes voltál, hogy ezt meg azt csináltad. Ez a dicséret. Fontos, de túl sokszor dicsérgetni felesleges és zavaró, elveszi a figyelmet a lényeges mondandóról. A megerősítés ezzel szemben azt jelenti, hogy amikor a gyermek tesz vagy mond valamit, azt elismerően elismételjük.

Jogos a kérdés, hogy mégis mi a fészkes ménkűt erősítsünk meg, ha pont az a probléma, hogy nem beszél? Mit ismételjünk el akkor?

Mindent erősítsünk meg! Mindent!

Ha csak mutogat, akkor azt. A gyermek rámutat valamire, és mi odanézünk, mutatunk, és szavakkal megerősítjük, amit ő mutat: – Ott? Igen, ott a repülő! Odamutattál a repülőre? 

Ha csak halandzsázik: Nem nem!! Az nem csak! Általában a halandzsában sok kis mintha szó, vagy szótöredék van. Csak füleljünk! Halljuk ki a beszédet belőle! Ha abban egy szótöredéket hallunk, egy hangsúlyt, amit megértünk, akkor erősítsük meg azzal, hogy elmondjuk neki, elmondjuk helyette. 

Akkor még egyszer… Mikor mit lehet megerősíteni?

  • Nyújt valamit, mutat valamit. Akkor mi azzal erősítjük meg, hogy elmondjuk ahová mutatott. 
  • Adott hangot, ami nem jelent semmit. Akkor erre reagálunk. 
  • Gesztusok megerősítése. Azt mondod pápá, elmegyünk. 

Ezek a megerősítések nem hoznak eleinte eredményt. Kevés lesz a visszajelzés az elején, de ne adjuk fel, hamarosan jönnek a visszajelzések, és ezt is észre kell vennünk. 

A tanácsadásokon gyakran mi mondjuk a szülőnek, hogy hiszen azon a videón ezt meg azt mondta a gyermek, és a szülő nem is vette észre. Ez rendszerint akkor történik meg, amikor a szülőben már oly mértékű a szorongás és a félelem a beszéd nem indulása miatt, hogy nem tud koncentrálni megfelelően a gyermekre.

Szorongás helyett koncentrálj a jó megerősítésre, és hamarosan azt fogod észrevenni, hogy gyermeked sokkal több hangot ad, többször lép veled interakcióba, tovább figyel rád és jobb a kedve. A megfelelő beszédindító technikákkal gyermeked gondolkodását és érzelmi intelligenciáját is támogatod. Te pedig Nyugodtabb, felszabadultabb és kiegyensúlyozottabb leszel, és ezzel jobb lesz a kapcsolat köztetek. Megéri a megerősítést megtanulni.

Itt egy vélemény, a kétéves Márk anyukájától, akinek a tanácsadások során az első dolog volt, hogy megmutattuk, hogyan kell megerősíteni kisfia kezdeményezéseit. A változás nem csak a beszédben látszott hamarosan: 

“Nagyon hasznos segítségeket kaptam, amivel jobban sikerült megértenünk egymást a gyerekkel, így sokkal jobb kapcsolatunk is lett! Nagyon hálás vagyok ezért! ” 🙏❤️ 

Ha szeretnéd, hogy segítsünk a megerősítés megtanulásában, akkor keresd oktatóvideóinkat https://nembeszel.hu/oktatovideok/ vagy lépj velünk kapcsolatba tanácsadás keretében https://nembeszel.hu/tanacsadas-2/

 

 

Kategória: Blog