Ha most azt  gondolod arról fogsz olvasni, hogy a cumisüveg haszontalan dolog, s mennyivel jobb az anyatejes táplálás, akkor tévedsz. Még csak nem is arról, hogy a cumisüveg befolyásolja- e a beszédindulást…

Éppen böngésztem a neten, amikor az egyik babás oldalon akadt meg a szemem egy leendő anyuka kérdésén, hogy milyen cumisüveget válasszon gyermekének. Elképedtem a kérdésre válaszolók sokaságán! Százig jutottam a válaszok böngészésével, mert nagyon kíváncsivá tett, vajon hogyan lehet ezt a kérdést kétszázféle képpen megválaszolni. Hát anyuka legyen a talpán, aki ezek után dönteni tud – gondoltam. Pedig azaz elvárás, hogy gondos anyuka legyél, felelős döntést hozzál cumisüveg ügyben – ezt diktálja a fogyasztói társadalom. Alaposan a szádba rágják, milyen cumisüveget, babaruhát, babakocsit vegyél. Lehetőleg kívül – belül, alul- felül kibélelve, mert ha nem így teszel, felelőtlen anya vagy. Nem véded meg a gyermekedet egy csomó ráleselkedő veszélytől. A hozzászólásokból arra következtettem, hogy mindenkinek megvan a kedvenc márkája, amit szigorúan a baba igényei alapján választott ki. (?)

De vajon marad időnk a cumisüveg, babaruha, babakocsi mellett arra,  hogyan alakítjuk leendő gyermekünk érzelmeinek, beszédének, gondolkodásának a fejlődését, hogyan alkalmazkodunk a temperamentumához?

Ugyanannyira felkészülünk az alábbi kérdésekre is, mint a cumisüveg választásra:
  • Hogyan tudom majd megnyugtatni, ha sír?
  • Hogyan tanul meg beszélni?
  • Hogyan beszélgetek, kommunikálok vele?
  • Hogyan mesélek neki? Miről szeretnék neki mesélni?
  • Melyik mesekönyvet választom?
  • Fogok tudni mondókázni, énekelni neki?
  • Ismerek-e gyerekdalokat, mondókákat?

És még folytathatnám legább százig a kérdések sorát. De ezek a kérdések tényleg fontosak?  Vagy nem is kell ezekkel foglalkozni, mert majd jönnek magától a kérdésekre a válaszok? Talán azért nehezebb erre készülni, mert nem egy előregyártott tárgyról van szó, mint a cumisüveg…

Majd nő a baba, s az igényei ráébresztenek, mit kell tennem…

Vagy mégis csak kell vele foglalkozni, mert ha cumisüvegből felkészülök, miért ne lehetnék felkészülve arra is, hogyan fogok foglalkozni leendő gyermekemmel?

Miért ne olvashatnék arról mivel segíthetem beszédének az alakulását, hogyan alkalmazkodjak igényeihez, temperamentumához?

Te hogy állsz ezekhez a kérdésekhez?

Ha a te az utóbbi csoportba tartozol,  azaz szeretnéd gyermeked személyiségének az alakulását, beszédének , gondolkodásának a fejlődését jól támogatni, akkor neked találtuk ki az alábbi anyagot, melyet kifejezetten elős gyermeküket váró szülőknek készítettünk: Játssz velem babám oktatóvideó szülőknek

Érdekel kisbabád, gyermeked beszédfejlődése, hogyan alakul az első évben, és te miben tudod segíteni? Iratkozz fel a hírlevelünkre itt, és máris küldünk neked teljesen ingyen egy oktatóvideót hasznos tanácsadokkal együtt!

Kategóriák: Baba