Sokan  kétségbeesnek, ha a védőnő kiszűri kisgyermeküket hallási problémával. Miért nem vették észre? Mi következik ezután? Mi vár rájuk a vizsgálatnál? Néhányan még arra is gondolnak, talán el is kell altatni, hogy megvizsgálják a gyermeküket…. 

Ne aggódjatok! Van egy nagyon egyszerű, játékos módszer, amivel már akár nyolc hónapos kortól végére lehet járni, hogy van-e probléma a hallással…

Mégpedig a vizuális- megerősítő audiometria!

Ha vizsgálatra érkezik a gyermek, akkor először mindenképpen tisztázni kell, hogy nincs-e  vezetésese probléma. Mi okozhat vezetéses problémát? Például a nátha, melyről korábban írtunk. A fül- orr gégész orvos beletekint a gyermek fülébe, megvizsgálja, hogy nincs-e valami akadály a hallójáratban pl. fülzsírdugó, ép-e a dobhártya, nincs-e behúzódva. Ez bizony néhány gyerek számára ijesztő. Már a várakozás során látszik, hogy nagyon szorong, ezért a szülőket megkérdezzük, hogy volt-e esetleg mostanában kellemetlen orvosi élménye. Ha igen, mellőzzük az orvosi vizsgálatot, de természetesen a hallásmérés befejeztével, erre sor kerül.

Kezdődjön hát a játék!

Mert ez a hallásvizsgálat valóban játékos, melyet a gyerekek általában szeretnek. A kicsik az anyuka ölébe ülnek, nagyobbak már akár egyedül is helyet foglalnak egy kis asztalnál a terem közepén. Két oldalon helyezkednek el a hangszórók, s egyik oldalt egy érdekes lámpa, világító bohócfej (valahol maci), ami felkelti a kisgyermekek érdeklődését, figyelmét. Első lépésben megtanítjuk erre a játékra, szaknyelven azt mondjuk, kondicionáljuk. Egyszerre kap hang – és fény ingert; villog és hangot ad a bohóc. A villódzó fény hatására rátekint a lámpára, akkor is ha a hangot nem hallja. Néhány alkalommal megismételjük a közös hang és fény ingert, közben figyeljük a kisgyermeket, mennyire kondicionálható. A gyerekek többsége két- három fény-hang adása után már fordul a lámpa felé. Ekkor jön a játékos csel! 🙂 A következő lépésben már csak a hangot adjuk, a gyermek reflexszerűen fordul a lámpa felé, és pár másodperccel később, jutalmul kapja a fényeffektet.

Mennyi idős gyerekeket mérünk így?

8 hónapostól 3 éves korig alkalmazzuk a vizuális megerősítő audiometriát, ha közben bármilyen kétség merülne fel, szűrő audiometriát végzünk. Nyugtalanabb kisgyerekeknél előfordul, hogy nem sikerül sem a vizuális megerősítő audiometria, sem a szűrés. Ilyenkor vissza kell hívnunk megismételni a vizsgálatot.

Akkor kell altatni vagy sem?

Csak akkor szükséges további objektív, esetleg altatásos vizsgálat, ha sem a vizuális megerősítő audiometria, sem az objektív szűrés nem elvégezhető! Továbbá, ha hallásvesztésre utaló mérési, illetve szűrési eredmények születnek, akkor az orvos objektív vizsgálatot kezdeményez, mely altatásban történik.

Fontos, hogy a vizuális megerősítő audiometria akkor végezhető el , ha nincsen vezetéses probléma. Az orvosi  vizsgálatot mindig kiegészíti tympanometriás vizsgálat, amellyel objektív képet kapunk a dobhártya és a dobhártya mögötti terület állapotáról.

Az alábbi videóban megnézhetitek hogyan zajlanak a különböző hallásvizsgálatok, legközelebb a játékaudiometriáról írunk.

Ha hasznosnak tartottad ezt az írást, kérlek oszd meg másokkal, és ha nem szeretnél lemaradni akcióinkról, leveleinkről, iratkozz fel a Hömbölde Hírlevélre…