A magatartás megfigyelés szubjektív hallásmérési eljárás. Korábbi blogbejegyzésünkben írtunk az újszülöttkori hallászűrés bevezetésének fontosságáról, hogy milyen óriási előrelépést jelent a hallássérülés korai felismerésében. Írtunk arról is, hogy néhány esetben visszahívják a babát sikertelen szűrés miatt…

Számos oka lehet, hogy meg kell ismételni a szűrést. Ilyen ok, amikor a baba fülében magzatvíz maradt. Ilyenkor kötelező megismételni a szűrést, s ajánljuk, hogy az ismételt szűrést ne mulassza el senki. Ha a megismételt szűrés, szűrések sem hoznak eredményt, akkor a protokoll szerint BERA vizsgálatot javasolnak. (A BERA vizsgálatról még fogunk írni, itt annyit, hogy alvó állapotban elvégzett objektív hallásvizsgálat) .

Miért szükséges a BERA- vizsgálat?

Mert a szűrés során csak az derül ki, hogy probléma van a hallással, de a hallásvesztés mértékéről nincs információnk. A BERA- vizsgálat azt a célt szolgálja, hogy információt kapjunk a hallásvesztés mértékéről. Ami nem teljes körű, nem minden frekvenciát lefedő, de jó kiindulási alap a hallókészülék ellátáshoz.

A magatartás – megfigyelésnek a szűrés és a BERA vizsgálat közötti időben van létjogosultsága

Tény, hogy idő és emberigényes, hiszen két ember szükséges hozzá, az audiológus, aki adja a hangot, és egy rutinos megfigyelő, például egy gyógypedagógus. A babákat két hangfal közé, egy asztalra fektetjük és a lábánál helyezkedünk el. Általában az anyukát is megkérjük, hogy közelben legyen, álljon, mellénk. Ezt a vizsgálatot 0-6 hónap között végezzük, illetve később is, ha a hallássérülés gyanúja mellett egyéb problémák is fennállnak.A hangszóróból érkező hang hatására figyeljük a baba reakcióit.A megfigyelőnek ismernie kell, hogy az adott hónapban milyen reakciók várhatók el a babától, illetve tudnia kell, hogy a reakciók milyen hangerővel válthatók ki. Például hat hónapos kor körül 50dB – nél várható normál hallás esetén reakció. 

Milyen reakciók várhatók hang hatására 6 hónaposan?

  • Hallgató, figyelő magatartás, ezt leginkább a szemen lehet megfigyelni, a szemmozgás leáll, a szem elkerekedik
  • A fejét kissé elfordítja a hang irányába
  • Nagymozgások leállnak

Az eredményről…

  • Ha 90dB-es, vagy annál nagyobb hangerővel tudunk kiváltani reakciókat, akkor siketségre gyanakszunk.
  • Kisebb mértékű hallásvesztésre gyanakszunk, ha 70-80dB hangerővel tudunk reakciókat kiváltani.

Tájékozódhatunk a magatartás megfigyelés során jó esetben arról is, hogy mély és magas hangokra hogyan reagál a baba. Általában mély hangok területén jobbak az eredmények, de a babák nem szeretik a mély hangokat, ezért ez igencsak tájékozódó jellegű.

A vizsgálat ideje is korlátozott, hiszen a babákat még nagyon rövid ideig lehet figyelmi állapotban tartani, a hangok iránti érdeklődés hamar kialszik,  ilyenkor pihenést iktatunk be, vagy a következő alkalommal folytatjuk a megfigyelést.

A hallássérülés mértékére vonatkozóan további következtetést levonni nehéz, ezért minden esetben el kell végezni a BERA vizsgálatot, ami, ahogy korábban írtuk, támpontot ad a hallássérülés mértékéről.

Miért fontos, hogy objektív eredmény és minél több szubjektív tapasztalat álljon a rendelkezésünkre?

A hallássérülés hallókészülékkel és megfelelő fejlesztéssel jól korrigálható. Korszerű hallókészülékek állnak rendelkezésre, ezeket jól, a hallásállapotnak megfelelően kell beállítani. Fontos, hogy sok adat álljon rendelkezésre, a babák szokják folyamatosan a vizsgálati helyzetet, hiszen a készülék feltétele után is rendszeresen kontrollálni kell a működését.

Következő bejegyzésünkben, a vizuális megerősítő audiometriáról lesz szó, ami már 6-8 hónapos kortól alkalmazható.

Az eredmények és a készülék után jöhet a fejlesztés…

Fülelő elnevezésű oktatóvideónk azoknak segít, akik hallássérült kisbabát nevelnek, vagy akiknél ismeretlen ok miatt nem alakult ki a hallási figyelés. A szülő részéről néhány „jó fogás” sokat segíthet a hallási figyelés megtanításában, ami a beszéd elindulás legfontosabb feltétele.

Ha hasznosnak találtad ezt az írást, kérlek oszd meg másokkal is!