Tátá, tente, mámmá, appá, pá-pá, ezek voltak varázsszavas sorozatunk kedvenc dajkaszavai.
Folytathatnánk még a sort, tete, popo, pipi, dádá …
Gyakran biztattuk kisgyermekes olvasóinkat a dajkaszavak használatára.

Konkrét példák sorával bizonyítottuk, hogy segítik a beszédindulást, a kommunikáció alapjainak a lerakását.

  • Hangsúlyoztuk, hogy a dajkaszavak különlegesek, csak a magyar nyelvre jellemzőek, fontosak az anyanyelv könnyebb elsajátítása szempontjából.
  • Jó szívvel tudjuk ajánlani idegennyelvi környezetben élő kisgyermekes családoknak is. Megerősítik a magyar nyelvre jellemző hangzás világát, ritmusát, dallamát.
  • A dajkaszavakon túlmutatóan, a dajkanyelv dallamossága, ritmikája felkelti és fenntartja a kisgyermekek figyelmét. Tudjuk, hogy a figyelés megtanulása pedig elengedhetetlen a beszéd megindulásához. Próbáljuk csak kiejteni bármelyik dajkaszavunkat! Még a dádá szónál is mosolyra húzódik a szánk, amikor megdádázzuk a padlót, amiért megütötte kicsikénk fejét egy esés során. Persze, hogy szívesen ütögeti a kisgyermek is, mert még az ő nagy fájdalmáról is elterelődik a figyelme közben. Először talán csak az ütögetés ritmusát veszi át, aztán hamarosan már ő is mondogatja, hogy dádá.
  • A dajkaszavak motiváló hatással bírnak, mert könnyen kiejthetőek. Öröm a gyermeknek, hogy tudja mondani, öröm a szülőnek, hogy gyermeke kommunikál.
  • Valahol azt olvastam, hogy a dajkanyelv minősége összefügg az anya és csecsemő temperamentumával. Biztosan vagyunk jó páran, akik temperamentumosabbak, határozottabbak vagyunk, s talán bátrabban használjuk a dajkanyelvet. Mások visszafogottabbak, csendesebbek, lassúbbak. Ők biztosan másképp használják a dajkanyelvet. Náluk jobban kidomborodik a dajkanyelv lassúbb, érzelemtelibb tulajdonsága. Mindkét csoport lehet jó dajkanyelv használó! Használjuk a dajkanyelvet bármilyen típusúak is vagyunk, ha gyermekünk beszédindulását ezzel meg tudjuk támogatni!

Szükség esetén tanuljunk meg néhány „dajkanyelvi” fogást!

Korábbi blogbejegyzéseink sok-sok példán keresztül mutattuk be hogyan használd. Itt, itt vagy itt

 

Ui. : Érdemes lesz lesni a hírlevelünket (feliratkozni, ha még nem tetted), mert hamarosan itt tudhatsz meg mindent BABALÉPTÉK elnevezésű, 0-18 hónapos korú kisgyermekes szülőknek szóló  programunkról.