Itt vagyunk a náthás időszak kellős közepén. Hol egész nap tavaszias az idő, hol meg kemény fagyos reggelekre ébredünk. Hogyan öltöztessük a gyereket? Jó melegen, hogy meg ne fázzon, aztán szaladgál, kiizzad a ruha alatt, s már jön is a nátha.  1-6 éves kor között bizony gyakoriak a náthával járó megfázásos megbetegedések, majd az átmeneti hallásproblémák.

A Hömböldében elhivatottak vagyunk a szép beszéd, a jó beszédindulás, és a tökéletesen jó hallás feltételeinek megteremtése mellett, ezért is foglalkozunk az átmeneti hallásproblémát okozó náthával, s a kezelés fontosságával.

Bizonyára valamennyien éreztük már milyen kellemetlen érzés, amikor náthásak vagyunk, és attól nem jól hallunk, talán ahhoz lehetne hasonlítani, mintha víz alatt lenne a fejünk.

Szerencsére az átmeneti hallásproblémák a nátha megszűntével elmúlnak.

1-6 éves korosztály egy részénél azonban gyakran tapasztaljuk, hogy a hallás, a nátha megszűnésével, nem a korábban megszokott módon működik.

Milyen tüneteket észlelünk?

  • Nem figyel, ha nevén szólítjuk, különösen a nagyobb távolságról való szólításnál
  • Ahogy közelebb lépünk, akkor reagál a szólításra
  • A kütyüket hangosabban hallgatja, kéri a felhangosításukat
  • Zajos környezetben sokkal rosszabbul reagálnak, ezért sokszor az óvodában veszik észre a hallási problémát
  • Gyakran visszakérdez, különösen akkor, ha háttérzaj is van 

Mi okozza az átmeneti hallásvesztést? Segít jobban megérteni a problémát, ha megnézzük a fül működéséről készült kisfilmet itt, vagy elolvassuk a fül működéséről szóló korábbi bejegyzésünket itt.

  • Az orrmandula megduzzad, lezárja a fülkürtöt, ezért a dobhártya behúzódik, így a kapcsolódó hallócsontocskák nem tudják megfelelően közvetíteni a hangot.
  • A fülkürt elzáródása miatt savó keletkezik a középfülben, a savó szintén akadályozza a hallócsontocskák működését.

Miért fontos, hogy figyeljünk a nátha utáni állapotra?

  • A náthás időszakot követő hallási problémák jellemzően 3 éves kor alatt jelentkeznek, ez az időszak a beszéd elsajátításának legaktívabb időszaka, márpedig a beszéd elsajátításához tökéletes hallás kell!
  • a gyerekek maguk sem tudják mi a baj velük, nem tudják miért szólnak nekik egyre dühösebben. Érzelmileg megterhelő, hogy rosszul hallanak, de nem tudják jelezni. Előfordul, hogy agresszívek vagy túlzottan visszahúzódóak lesznek.

Mi a teendő?

  • Ha náthás, megfázásos időszak után gyanú merül fel bennünk, hogy gyermekünk nem jól hall, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Kérjük ki a háziorvos véleményét, keressünk fel fül-orr-gégészt! A behúzódott dobhártyára, a középfülben lévő savóra egyszerű, gyorsan kivitelezhető műszeres vizsgálattal fényt lehet deríteni, s kezelni lehet.
  • A kezelés után célszerű méréssel ellenőrizni, hogy minden rendben van- e. Néhány kisgyermeknél makacs, elhúzódó a probléma és gyakran ismétlődik, minden esetben ellenőrizni kell, hogy a hallás rendben van-e.
  • Fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb, jól megtanuljanak orrot fújni! Náthás időszakban gyakran szólítsuk fel orrfújásra! Fogjuk be egyik, majd másik orrlyukát, és addig fújjuk, amíg jön váladék!
  • Ha szükséges használjunk gyakrabban orrporszívót!

Ahogy korábban is írtuk, vannak gyerekek, akik hajlamosabbak arra, hogy a nátha fülészeti  problémát okozzon. Náluk valószínű gyakrabban megismétlődik, hogy átmenetileg hallási problémáik is lesznek. Fontos az odafigyelés,  az orvos utasításainak betartása, a kontroll vizsgálaton való megjelenés, a hallás ellenőrzése!

Ha a betegségek miatt hosszabb ideig nem hall jól a gyermek (pl. megnagyobbodott orrmandula esetén) , abból adódhatnak beszédértési, beszédfejlődési problémái. Fülelő oktatóvideónk segítséget nyújt abban, hogy ne csak a hangokat hallja újra jól gyermekünk, hanem a beszédet is!

Köszönjük, hogy elolvastad az írásunkat. Kérjük, hogy oszd meg ezt a bejegyzést, ha hasznosnak véled, ezzel sokat segítesz másoknak és nekünk is.

Ha a problémádra nem találod a megoldást, keresd Tanácsadói szolgáltatásunkat, szívesen segítünk! Ne feledd, csak egy kattintás és ott vagyunk a gyerekszobádban!