Kisunokám 10 hónapos volt, a földön csücsülve játszott, én mellette ültem, anyukája a hintaágyban.

Egy falevelet talált, és nyújtotta az anyukájának: – TE! – mondta. 

Tesséééék!

Egymásra néztünk a lányommal. Jól hallottuk? Tényleg azt mondta, hogy Te, azaz tessék? Vagy ez csak egy véletlen gagyogás volt?

Megerősítettem lányomat, hogy ez nem véletlen gagyogás volt, hiszen közben nyújtotta a levelet, és rá is nézett. Persze el kell mondanom, hogy a jelenetnek voltak előzményei. Ha valamit adtunk a kezébe, mindig mondtuk hozzá, hogy tessék.

Miért került a varázsszavaink közé a tessék szó?

Mert nagyon jó beszédindító szó! Számos szituációban lehet használni, hiszen sokszor adódik, hogy odaadunk valamit. Tessék itt a tejcid! Tessék a cipőd! Tessék a macikád!

10 hónapos kor körül a gyerekek nagyon szeretik az adogatós játékokat. Odaadunk valamit, amit éppen elővarázsolunk a zsebünkből. A gyerek örül, amikor megkaparinthatja, játszik vele vagy az adogatós játék kedvéért visszaadja.

A gyerekek nagyon mókásnak tartják, közben igen fontos kommunikációs elemet tanulnak meg, a kivárást, illetve a szerepcserét. Most én mondom és adom, addig te vársz, aztán te következel.

Hallássérült, vagy olyan gyermekeknél, akiknél nehezebben indul a beszéd, különösen jól működik varászszóként a tessék. Hát ha még több hangi vezérélést és játékosságot is viszünk a tárgyak, játékok átadásába! Teeesssééék! – mondjuk elhúúúúzott, dallamos hangon. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: felkeltettük a gyerek figyelmét, s biztosak lehetünk benne, hogy felveszi a szemkontaktust is.  Kezdhetjük is előhúzni a hőn áhított dolgot, s mondhatjuk, itt a kisautód, brrr! 

Ha a hangunkkal, mimikánkkal jól bántunk, akkor annyi ideig biztosan képes volt ránk nézni, amíg elmondtuk a mondandónkat, azaz figyelni. Csináljuk mindig így, ha valamit odaadunk. Hamarosan ő is próbálkozni fog, ahogy Annácska is tette! Persze várjuk el fordítva is! Ha ő ad nekünk valamit, akkor érjük el, hogy nyújtsa felénk, ha sokszor adtuk a mintát biztosan ő is törekszik majd átadni a tárgyakat. Kezdetben persze mi vagyunk az ő hangja és mondjuk helyette tessék. Aztán együtt örülhetünk, amikor mondja TE!

Hónapok fognak eltelni, amikor a te szócskából tessék lesz, de addig is tessék szorgalmasan tessékelni! 🙂

Próbáltátok a Kérem szót, ahogyan tanácsoltuk a múlt héten? Írjátok meg hozzászólásban a hatásokat, és kezdjetek el tessékelni is a fent leírt módon! 🙂 Ha további segítség kell a megvalósításhoz, válassz tanácsadási időpontjaink közül, és beszéljük meg személyesen! Mert így csak egy kattintás, és ott vagyunk a gyerekszobádban! 🙂

Kategóriák: Baba