A múlt heti bejegyzésből megtudtuk, hogy gyermekünk hallását az újszülött osztályon szűrték. Ha a lelet negatív volt, vajon megnyugodhatunk? Sajnos nem! A hallássérülés később is kiderülhet. A mai bejegyzésünkből kiderül, hogy melyek a hallássérülés jelei kisbabáknál, és miért tűnik el vagy szünetel a gagyogás ideiglenesen.

Legutóbb hat hónapos babát hoztak az audiológiánkra kétségbeesett szülők. Nem figyel a hangokra, hangadásainak mennyisége is jelentősen lecsökkent mondták.

Első kérdésünk az volt hozzájuk, hogy rendben volt e az újszülöttkori hallásszűrés? Igen, rendben volt – érkezett a válasz.

A hat hónaposan babákra mégis különösen oda kell figyelni, ha a szülő hallási problémát jelez! A hallássérülések egyik típusa hat hónapos kor körül manifesztálódik. Ebben az esetben a korábbi szűrési eredmények ép hallást mutatnak, és a hallássérülés tünetei hat hónapos kor után jelentkeznek.

Mik lehetnek hallássérülésre utaló tünetek egészen kicsi babáknál?

 • A baba nem figyel hangokra
 • Váratlan hangok nem ijesztik meg,
 • Nevére nem kezd el reagálni,
 • Nem fordítja fejét a hangok irányába,
 • A hangadás beindul, gügyög, gagyog. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a hangadás minden babánál beindul, legyen akár teljesen siket! A siket babák is gagyognak 6-7 hónapos korukig.
 • Később a hangadás, egysíkúvá válik, jellemzőek lesznek a sikongatások. Természetesen, ha időben hallókészüléket kap a gyermek, akkor a szép, természetes hang megtartható.

Jogosan aggódnak a szülők?  Mi történhetett?

Hat hónapos korban jelentős változások történnek a mozgásfejlődés terén. Az eddig hanyatt vagy hason fekvő baba elkezd forgolódni, kúszni ,mászni, kezeit lábait helyváltoztatásra használni, azaz felfedezni a teret. Minden energiája, figyelme arra irányul, hogy mozogjon, helyet változtasson. A fekvő helyzet megváltozása miatt, képessé kezd válni a hangforrás irányába fordulni. Kezd odafordulással reagálni a nevére, ha zenét hall, hangot ad, abbahagyja a sírást. Az emberhez beszél, gagyog. 

Előfordul, hogy a hirtelen mozgásfejlődés annyira leköti a baba minden energiáját, figyelmét, hogy a hangadások egy ideig elmaradnak. Azonban ez nem tart túl sokáig, pár hét, néha egy-két hónapról lehet szó, a hangadások ezután újra meg kell jelenjenek!

De térjünk vissza a mi kisbabánkhoz, avagy mi történik egy ilyen hallásvizsgálaton?

 1. Elsőként alaposan kikérdeztük a szülőket: 
 • Milyen hallási reakciói voltak korábban? Mire figyelt? Milyen hangokra reagált?
 • Hogyan reagált a hangokra? Fejének fordította, mozgás leállát?
 • Volt-e olyan hang, amitől megijedt?
 • Milyen hangokat adott?
 • Milyen gyakoriak voltak a hangadásai?
 • Mikor adott hangot szívesen?
 • Mikor figyeltek fel arra, hogy nem reagál a hangokra? Egyáltalán nem reagál,vagy csak a korábban megfigyelt hallási reakciókat nem mutatta?
 • A hangadás csak mennyiségileg csökkent? Vagy kevesebb hangot is tartalmaz?

2. Miközben kérdeztük a szülőket, megfigyeltük a kisbabát is:

Élénk volt, hol a beszélgetőkre figyelt rövid ideig, hol a kezébe adott játékkal foglalatoskodott.

3. A szülők kikérdezése után magatartás megfigyelést végeztünk:

Először hangkeltő eszközöket alkalmaztunk, csengőt, triangulumot. A baba egy gyerekasztalon feküdt. Oldalt, a füle magasságában, illetve a lábánál adtuk a hangokat. Fejének fordításával, magatartásának változásával jelezte a hang meghallását. A hallgató, figyelő magatartás nagyon jól látható volt, a hang hatására a mozgás és a szemmozgás leállt, kicsit kikerekedik a szem. Az anyukának végig magyaráztuk, hogy milyen reakciókat figyeltünk meg. Lassan megnyugodott. Kapott a baba még hangszóróból 40-50dB intenzitású vobulált hangot, erre is szépen reagált,  az életkorától elvárható szinten.
Már alaposan elfáradt, kicsit szopizott, el is aludt, így könnyebben el tudtuk végezni az objektív vizsgálatot.

4. Mert természetesen nem engedhettük el egy szubjektív megfigyelési eredménnyel! Objektív hallásvizsgálat következett:

Megismételtük a szűrő BERA vizsgálatot, s itt is minden rendben volt, szubjektív tapasztalatainkat megerősítette az objektív mérés.

Ez most vaklárma volt, de jobb félni, mint megijedni, mondja a mondás. Esetünkben a mozgásfejlődésbe fektette a baba minden energiáját, a figyelés, a hangadás, fülelés kicsit háttérbe szorult valószínű.

5. A szülőket tanácsokkal láttuk el:

Hogyan tanítsák játékosan fülelni a babájukat, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott légkör visszatérjen a családba.

Ha kisbabánk nem figyel, nem reagál hangokra, magunk is tehetünk megfigyeléseket, például válaszolunk azokra a kérdésekre, amit a szülőknek tettünk fel esetünkben. Ha válaszaink bizonytalanok, nem tudjuk értékelni, ne habozzunk szakembert felkeresni! Ha nem ilyen vagy hasonló sorrendben, körülmények között zajlott kisbabánk hallásmérése, akkor érdemes felkeresni egy alkalmasabb helyet a mérésre!

Fülelő oktatóanyagunk tartalmaz egy videót, melyen egy kisbabával végzett otthoni hallásmegfigyelést láthattok! Az anyagban továbbá fülelős játékokat, ötleteket is találtok! Itt vedd meg (egy kattintás, és már hallgathatod és nézheted is) !

Ha hallásmérésre mennénk, első körben a védőnőt kérdezzük meg, hová fordulhatnánk, az ő tanácsait követve keressünk szakembert! Lebeszélni senki által ne hagyjuk magunkat!

Ha hasznosnak vélted ezt a bejegyzést, egy megosztással segíts, hogy másokhoz is eljusson!

Ne maradj le friss hírekről, akciókról, játékötletekről! Kövess minket Facebook-on és Instán, valamint iratkozz fel Hírlevelünkre! Ajándék, ingyenes oktatóvideót küldünk azonnal!