Már biztosan nem az első Varázsszavak bejegyzésünket olvasod! 🙂 A mai előtt egy kis elmélkedés arról, hogy miért is kedveljük mi, az általunk „varázsszavaknak „ elnevezett szavakat

Szeretjük őket , mert:

  • Könnyen kiejthetőek kisgyerekek számára
  • Szívesen gyakorolják ezeket a szavakat „játszanak a hangjukkal”
  • Gyakran spontán jelennek meg, nekünk csak rá kell erősíteni
  • Könnyű kommunikálni velük
  • Gyerekek gyorsabban tudnak jelentést kapcsolni hozzájuk
  • Bele tudjuk szőni utasításokba, kérdésekbe
  • Segítségükkel könnyebben használni tudjuk a nyelv előre bejósló funkcióját. Emlékeztek, mi is az? Amikor anya elmegy elkészíteni az ebédedet. Mindjárt mámmázunk. Hamarosan észrevesszük, hogy a gyerek elkezdi utánozni a mámmá szót. Könnyen megy neki, hiszen hasonlít a ciklikus gagyogáshoz.

De a mámmáról már korábban írtunk. Most jöjjön egy sokak által kedvelt és használt varázsszó, az appá. Imádjuk! Nagyon gyakran van lehetőség a használatára, hiszen a nap folyamán többször felvesszük a kisgyermeket, ekkor mindig enyhe nyögdécselés közben mondhatjuk: – Appááá (helyenként ez a hoppá). Kedves, dallamos, figyelemfelhívó hangon.

Később, amikor már megtanulnak a gyerekek járni, szívesen kéredzkednek ölbe. Nyújtogatják felénk a kis kezüket, ki tud ennek ellenállni? Ilyenkor beszélgetős, azaz kommunikációs helyzet van. Kérdezzük meg: Felvegyelek? vagy Szeretnéd, ha felvennélek? Igen?

Persze lehajolunk, és nagy ovációval mondjuk, szinte kicsúszik a szánkon: – Apppááá!

Egy idő után biztosan a gyerekéből is. Lehetséges, hogy már úgy jön hozzánk, hogy mondogatja appá – appá, s mi tudjuk, hogy fel szeretné vetetni magát.

Az is jó fogás, ha egy idő után mi is biztatjuk: – Á,á, szeretnéd, ha felvennélek? Mondjad, appá! Várjunk kicsit, hátha már sikerül, de ha még nem, mondjuk mi helyette és emeljük fel.

Leírva talán bonyodalmas, csinálni sokkal egyszerűbb, de egyben jó beszédindítást segítő ötlet is, ha eddig nem csináltuk így, próbáljuk ki!

Oktatóvideóinkban számos hasonló példát találsz,  hogyan tudod szülőként segíteni gyermeked beszédindulását, mert  a Hömbölde-módszer lényege, hogy a szülőket, azaz téged tanítunk meg beszédindító fogásokra.