Tudtátok, hogy Magyarországon 2016 óta kötelező az újszülött osztályokon az objektív hallásszűrés? Ezt a szakemberek, fül-orr-gégészek, audiológusok, szurdopedagógusok (hallássérültek pedagógusai) kitartó munkával érték el.

Miért tekintjük olyan óriási vívmánynak?

Korábban is szűrték az újszülötteket. Ez a szűrés azonban egy szubjektív szűrés volt. A csecsemőgondozók hangkeltő eszközzel hangot adtak, és figyelték a baba reakcióit, ennek alapján jelezték a Kiskönyvben, hogy hall vagy nem hall a baba.

Ezzel a vizsgálattal az volt a szakemberek problémája, hogy nagy volt benne a hibalehetőség. Pályafutásom során egyetlen gyermekkel találkoztam, akit ezzel a szubjektív módszerrel szűrtek ki.

Miért olyan fontos az objektív, azaz műszerrel elvégzett szűrés, 2016-os bevezetése?

A hallássérülést minél korábbi életkorban szűrik ki, annál nagyobb az esélye annak, hogy a gyermek a legtermészetesebb úton, azaz a hallás útján tanuljon meg beszélni.

Ma már korszerű hallókészülékek állnak rendelkezésre, minél korábban kapja meg egy kisbaba, annál inkább esélye van arra, hogy hallása, beszéde ugyanúgy fejlődjön, mint halló kortársáé.

Persze a hallókészülék önmagában nem elég a fejlődéshez, ahhoz színvonalas korai fejlesztésre van szükség, mert a beszédelsajátítás szempontjából, az első három év a legfontosabb időszak.

De sem a korszerű hallókészülék, sem a legjobb korai fejlesztő nem pótolja a szülőt, aki legtöbb időt tölt gyermekével, s aki legtöbbet tud tenni gyermeke beszédfejlődése érdekében!

Fontos! Amikor kisbabátokkal elhagyjátok a kórházat, feltétlen kérdezzetek rá az újszülöttkori szűrések eredményére, így a hallásszűrés eredményére is. Általában szólnak, ha nem sikerült elvégezni a szűrést. Ha nem jó eredmény születik, akkor visszahívják a babát szűrésre. Ez sokkal gyakrabban előfordul, mint ahány hallássérült babát kiszűrnek, de ilyen esetben mindig vigyük vissza a kisbabát a szűrés megismétlésére.

Koraszülött babák esetében a hallásszűrés eredménye gyakran negatív, azaz a műszerek azt jelzik, hogy gond van a baba hallásával. Sokszor hangsúlyozzák, hogy ez nem végleges állapot, s változhat, hiszen szó lehet agyi éretlenségről is.  A szűrést többször meg kell ismételni, akár 3-4 alkalommal is. Előfordulhat, hogy csak az jut el hozzánk, hogy nem hall, s ez olyan bénítóan hat, hogy magunk is elhallgatunk, s nem beszélünk eleget a babához. Ne tegyük!

Hogyan segíthetjük az érési folyamatokat?

Beszéljünk, beszéljünk, ringassunk, énekeljünk…. bármi is volt a szűrés eredménye. Megelőzhetjük a későbbi figyelem és beszédtanulási problémákat, ha most hangunkkal árasztjuk el a kisbabát. Hangsúlyozzuk a saját hangot! Semmiféle digitális eszközt, gépi hangot nem javaslunk!

Arról, hogy mi történik azután, hogy az újszülöttet kiszűrték, azaz felvetődik a hallássérülés lehetősége, következő blogbejegyzéseinkben részletesen írunk. 

Ha hasznosnak találtad ezt az írást, akkor oszd meg másokkal is!

Ha nem akarsz lemaradni a többi bejegyzésről, akciókról, hírekről, játékötletekről, kövesd iratkozz fel hírlevelünkre, kövesd FB-oldalunkat, keress minket Instagramon!