Anya mosolyog a babájára

Senki sem tudja egészen pontosan, HOGYAN TANULUNK MEG BESZÉLNI, de azt biztosan mondhatjuk, hogy a környezetnek, az anyai  beszédmintának fontos szerepe van a beszédelsajátításban.

Nézzétek csak, mi történik a következő videón szereplő kisfiúval!

Dr. Edward Tronick kutatásában szereplő édesanya mosolyogva, kedvesen beszél gyermekéhez. Ettől a viselkedéstől a gyermek érzelmeket fejez ki, hangokat ad, rámutat dolgokra, kommunikációt kezdeményez. Aztán a kísérlet második felében arra kérték az anyát, hogy nézzen kifejezéstelen, rezzenéstelen arccal a gyermekére, és ne szóljon hozzá.

A gyermek számára a legkedvesebb, legfontosabb dolog tűnik el egyik pillanatról a másikra: az anyukája hangja és kedves mosolya.

Ettől persze nyugtalan lett, tekergett, sikítozott, keservesen sírt. Aztán pillanatok alatt megnyugodott, ahogyan visszatért az ismerős, kedves hang, a mosolygós arc.

Milyen apró részletek, sok helyzetben milyen könnyű megoldások! Manapság annyit rohanunk, és a nagy rohanás közben talán fel sem tűnik, hogy milyen hatékony eszköz birtokában vagyunk. A hangunk, mosolyunk, melyekkel befolyásolhatjuk gyermekünk viselkedését, és mindig kéznél vannak.

Mert mi is történik a kellemes hang, mosoly hatására?

  • a baba megnyugszik
  • mozgása összerendeződik
  • kommunikál, rámutat dolgokra, hangokat ad ki
  • figyelme megtartott lesz, azaz tartja a szemkontaktust
  • motiválttá válik az együttlétre, szeretné megnyújtani az időt, amíg anyukájával lehet

Figyeld meg magad, nálad működik ez a technika? Tudod használni a dajkanyelvet?

Ha szeretnéd hangoddal elbűvölni a gyermekedet, de nem tudod hogyan csináld, vásárold meg Dajkanyelv elnevezésű oktatóvideónkat! Velünk egy szempillantás alatt felsőfokra juthatsz dajkanyelvből!

Ha érdekesnek tartottad ezt a bejegyzést, oszd meg másokkal is!

További ötletekért keresd a Hömböldét Facebook-on, és Instagramon is!

Ne feledd, csak egy kattintás és ott vagyunk gyerekszobádban!