Anyuka virágot szed a kislányával.

Régen az albán csecsemőket féléves korukig szoros pólyában, szinte lekötözve tartották a család közös helyiségében, a konyhában. Itt zajlott a családi élet minden eseménye, itt beszélték meg a napi történéseket. Miközben ezt tették valószínű a kisbabára is rá-rá tekintettek, beszéltek hozzá is, ha sírt ringatták, énekeltek neki.

Amikor egy kutatás keretében tudósok megvizsgálták a gyerekeket, azt tapasztalták, hogy a mozgásbéli elmaradást gyorsan behozták. Legszembetűnőbb az volt, hogy nyelvi képességek területén igen jól teljesítettek.

A tudósok arra következtettek, hogy nyelvi fejlődés szempontjából a környezetnek meghatározó szerepe van.

Ha gazdag nyelvi környezettel, azaz beszéddel vesszük körbe a gyerekeket, akkor beszédük kimagaslóan jól fejlődik.  

Mit mond nekünk ez a réges- régi kutatás?

Hogy te lehetsz gyermeked legjobb beszédfejlesztője!

  • Mert te egész nap ott vagy gyermeked körül
  • Lehetőséged van rá, hogy a nap bármely szakában beszélgess vele.
  • Szülőjeként te vagy a legmotiváltabb, hogy beszélgessél vele, hiszen olyan jó érzés amikor visszamosolyog, kalimpál kezével, lábával.
  •  Nektek van a legtöbb közös élményetek, amit meg tudtok beszélni. Ti gyűjtöttetek közösen gesztenyét, ti bámultátok meg a katicabogarat és a csiga-bigát, ti utáljátok együtt a spenótot, ti várjátok haza apát.
  • Ki tudná nálad jobban elmesélni neki a világot? 
  • Ki szeretné a legjobban, ha nem te, hogy okos, kedves, érzelmes, kommunikatív felnőtt legyen?

Remélem sikerült meggyőznöm arról, hogy te vagy gyermeked legjobb beszédfejlesztője, és nem kételkedsz magadban. Ha mégis problémád lenne, mert nem figyel rád, nem akar összejönni a gesztenyegyűjtés, katicabogár nézegetés, nem hall jól, akkor fordulj hozzánk bizalommal. Segítünk profi technikákat elsajátítani, hogy valóban te lehessél a legjobb!

Ha tetszett ez az írás, bátran oszd meg másokkal is!

Ha még sok hasznos tippet, gyakorlati ötletet, és tanácsot szeretnél beszédfejlesztésben jártas szakemberektől, akkor válogass oktatóvideóink közül, csatlakozz hozzánk Facebook-on! Ha elakadtál, akkor keresd a Tanácsadói Szolgálatunkat!