Varázsszavak sorozatunkban varázserővel bíró szavakat mutatunk be a beszédelsajátítás szempontjából. Leírjuk, hogy miért tulajdonítunk neki varázserőt, ezzel varázspálcát adva a Te kezedbe is, hogy nálatok is megtörténjen a varázslat! :-).

Az unokám, Anna, tizenkét hónapos. Nagyon szereti, ha mesélnek neki. Egyik nap mese után kérdezte tőle az anyukája: – Mi következik Anna?

Tente!

– válaszolt a kislány.

Sokszor hallom, hogy bizonyos szülők nem beszélnek így a gyerekkel, mondván, ők nem gügyörésznek. Náluk aludni megy a gyerek és nem tentikél.

Akkor most képzeljük el a fenti jelenetet így:

– Mi következik Anna?

– Elmegyek aludni.

Ugye senki nem várna ilyen választ egy 12 hónapostól? Az is nagy dolog, hogy  válaszolt!

Mert a tente szót már ki tudja mondani, hangkészletéhez pontosan passzol. Annának már fel lehet tenni kérdést, és a maga nyelvén válaszol. A lényeg, hogy felismerte, hogy kérdeztek valamit, és megtanulta, hogy ilyenkor válaszolni kell.

Persze biztosan voltak előzmények is, ne felejtsük el!

  • Sokszor hallotta a szüleitől a Tente baba, tente kezdetű altató dalocskát.
  • Utána biztos számtalanszor elhangzott, hogy most megyünk tentikézni.
  • Talán már többször elhangzott korábban a kérdés, hogy mi következik, s persze nem érkezett válasz Annától, hanem az anyuka válaszolta meg: – Elmegyünk tentézni. Anyai kettős szerep című modulunkban megtanítunk erre a nyelve! Kattints ha szeretnéd!

Ha még nem sikerült meggyőznöm, hogy menjetek tentézni, akkor következzen egy kis nyelvészkedés. 🙂 Nem tudom megállni, hogy ne osszam meg veletek, mert annyira meglepődtem azon  amit találtam, amikor tente – ügyben kutakodtam a neten.

A TENTE szó latin eredetű, a tenet, teneó szavakból ered, aminek jelentése bezárva tart. Tentél, alszik, becsukja a szemét, ahogy a dalban is:”Tente baba, tente, a szemedet csukd be..”

Még néhány szó, ami varázserővel bírhat altatás során:

Csicsikálj, csucsukálj, hajcsikálj, szundikálj!  De szerintem a tente mindent visz, a legkönnyebben kimondható, és mert milyen öröm, ha tudja mondani ő is!

Használjuk bátran ezeket a szavakat! Viccesek, kedvesek, beszédre ösztönzőek. Nem fog így beszélni később, ide a rozsdás bökőt, magától átalakul ez a dajkanyelv, amikor annak eljön az ideje!

Tentikézzünk bátran!

Dajkanyelv elnevezésű modulunkból többet is megtudhatsz az alkalmazásról, a dajkanyelv hatásáról a beszédfejlődésre. Mindössze egyetlen fejlesztő foglalkozás árán!

Ha tetszett ez a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Figyelem, a varázslat itt nem ért véget! Hamarosan érkezik egy új varázsige, csak figyeld a bejegyzéseket, kövesd a Facebook – oldalunkat!