Hogyan használd az oktatóanyagainkat?

Íme néhány gyakran ismétlődő kérdés és válasz, hogy nálad is jól működjenek anyagaink.

1. Meg lehet ezt online tanulni? 

Hitünk szerint igen, bár kicsit át kell programoznunk az agyunkat másfajta tanulásra, mint amit eddig megszoktunk. Mi nem elméleti tudást szeretnénk neked adni! Nem fogja senki kikérdezni, tesztet összeállítani a tanultakról, nem kell záró dolgozatot írni. Mi azt mutatjuk meg, hogyan csináld, hogy gyermeked beszédfejlődése meginduljon.

Meg kell hallgatni az anyagot és csinálni kell, ki kell próbálni azokat a technikákat amit bemutatunk! Elmondjuk és videókkal be is mutatjuk, hogy mit kell csinálnod.

2. Mikor hallgassam meg?

Biztosan célszerű lenne nyugalmasabb időpontot választani, mondjuk amikor lefeküdt a gyermeked. Tudom hullafáradt vagy, dőlsz az ágyba és már alszol is. Egyszer próbáld ki az esti időpontot! Mi minden módon törekedtünk arra, hogy ne aludjál be a hallgatás során. Sok kis rövid videóval tettük gyakorlatiassá az anyagot. A videón látottakat már másnap ki is próbálhatod.

A délutáni pihenő időben is meghallgathatod, kevésbé vagy fáradt, jobban tudsz koncentrálni a részletekre is.

Vasalás, mosogatás, takarítás közben is hallgathatod, ekkor ugyan nem látod a videókat, de így jobban tudsz koncentrálni arra, amit hallasz. A videóknál is nagyon fontos, hogy a hallottakra koncentrálj. A gyerekek cukik a videókon, de neked az lesz  a fontos amit hallasz.

3. Elég egyszer meghallgatni?

Véleményünk szerint nem. Ha tudod egyszer hallgasd végig egyben az egészet, hagyd, hogy hassanak rád az elhangzottak! Van a oktatóanyagok között hosszabb, ezeket két vagy több részletben hallgasd meg először! Legyél nyitott, élvezd az elhangzottakat, mert a végén így leszel motivált, hogy kipróbáld!

Aztán hallgasd meg minél többször, hogy motivált legyél a változtatásra, hogy újabb és újabb elemeket akarj kipróbálni!

Ha ráismersz egy részben saját problémádra, akkor azt a részt többször hallgasd meg! Biztosak vagyunk benne, hogy találsz az anyagban megoldási javaslatot a problémádra. Meghallgatni nem elég! Akkor működik, ha csinálod is, amit láttál, hallottál.

4. Mi a teendő meghallgatás után?

Válassz ki egy dolgot az anyagból, ami legjobban tetszett, s próbáld ki! Nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog, de ne keseredj el, próbáld újra! Hallgasd és nézd meg ott az anyagot újra és újra! Ha valami jól sikerül, akkor azon sokáig ne változtass! Neked is gyereknek is biztonságérzetet fog adni, ha rendszeresen játsszátok ugyanazt, mindketten haladtok így a tanulásban.

Vannak videók, amelyekhez mantrákat is mellékelünk, hogy miben kell magadat nap mint nap megerősíteni. 🙂 Ide csak egy dolgot írunk ezek közül.

Te vagy a legjobb ismerője gyermekednek, veled tölti a legtöbb időt, te vagy a legkompetensebb, hogy megtanítsd beszélni!

Legyél hát következetes, csináld végig a javasolt tevékenységeket lépésről-lépésre! Ha egy dolog már jól megy, akkor lépjél tovább. Fontos, hogy elhidd, jó segítője vagy gyermekednek!

5. Hogyan kezdjek hozzá?

A fentiek elolvasása után talán már vannak ötleteid, ha mégsem, emlékeztetőül itt egy sorrend arról, hogy mit kell tenned:

  • Válassz nyugalmas időszakot, amikor meg tudod hallgatni egyben az oktatóanyagot!
  • Azonosítsd a hallottak alapján a problémáidat! Le is írhatod. Például: – Nem figyel rám, hiába szólok neki – mintha nem is hallana- elszalad, ha játszani akarok vele, nem akar semmit mondani.
  • Keresd a válaszokat az anyagban a problémáidra!
  • Próbáld ki a felvételeken elhangzott ötleteket, tevékenységeket!
  • Következetesen alkalmazd amit kipróbáltál!
  • Ha néhány dolog már működik, bővítsd „repertoárodat” az anyagból!

Ha néha elveszted a motivációdat, mert semmi nem sikerül, hallgasd újra az anyagot, próbáld más szemmel nézni, hátha valami elkerülte a figyelmedet!

6. Elég egy oktatóvideót megvásárolnom?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Van akinek biztosan elég lesz egy. Az oktatóanyagok szerkezeti egységek, blokkok, mindegyik a beszédfejlesztéshez szükséges egy-egy részt tárgyalja, ezért összekapcsolódnak. A kapcsolódási pontokra a felvételekben minden esetben utalunk.

7.Melyik oktatóvideót válasszam?

Ehhez olvasd el az oktatóanyagok leírását alaposan. Ha továbbra sem találod a választ, akkor írj nekünk (hombolde@nembeszel.hu), vagy keresd Tanácsadói szolgáltatásunkat!

8.Mit tegyek, ha elakadtam?

Próbálj ki egy másik modult vagy vedd igénybe Tanácsadó szolgáltatásunkat, keresd Facebook-csoportunkat!

Ha szeretnél időben értesülni leveleinkről, bejegyzésekről, akciókról, iratkozz fel a Hírlevélre itt és most!

Csak egy kattintás, és ott vagyunk a gyerekszobádban!