Varázsszavak sorozatunkban varázserővel bíró szavakat mutatunk be a beszédelsajátítás szempontjából. Leírjuk, hogy miért tulajdonítunk neki varázserőt, ezzel  varázspálcát adva a Te kezedbe is, hogy nálatok is megtörténjen a varázslat! :-).

PÁPÁ!

Első varászszavunk a pápá, a kisgyermekek búcsúzó szava, avagy ahogyan a felnőttek általában elköszönnek a kisgyermekektől.

Vegyük sorra, mi mindent tanul a kisgyermek, amikor pápázunk neki!

  • tanulja a szemkontaktust
  • tanulja a figyelést, kivárást
  • tanulja a beszédértést
  • tanulja az utánzást
  • tanulja a kommunikáció alapjait

Tanítsuk minél korábban pápát inteni kisgyermekünket, elkezdhetjük már 7-8 hónapos korban. Integessünk neki, ha elmegyünk. Először valószínű furcsán néz ránk, ha lengetjük a kezünket előtte. A figyelmét mindenesetre felkeltettük, ránk néz, és mi is keressük vele a szemkontaktust. Ha szorgalmasan pápázunk minden elmenetelkor, akkor egy idő után emeli a kis kezét, utánoz bennünket. Nagy az öröm! Örömünket feltétlen osszuk meg vele: – Igen, igen már te is tudsz integetni. Pá – pá! Most elmegyek. És menjünk el! Így tanulja meg, hogy ilyenkor eltűnik a kedvelt személy, valaminek vége. Elköszöntünk egymástól.

Játsszunk a hangunkkal is! A pá -pá mondatszó, ejtsük hangsúlyosan, a gyermek figyelmét tereljük magunkra, hogy meglegyen a szemkontaktus is. 

Az elköszönési „ceremónia” segíti a biztonságos kötődést. Nem tűnünk el váratlanul a képből,  szólunk, hogy elmegyünk, a gyermek felkészülhet az elválásra.

A pápá lehet a kisgyermek első szavainak egyike. Nagyon örülünk, amikor nemcsak integet, de mondja is, hogy pápá. Örömünket mosollyal, mimikával dícsérettel fejezzük is ki, ami újabb és újabb ismétlésre fogja ösztönözni.

Moduljainkban sok szó esik arról, hogyan használjuk ki a mindennapi élethelyzeteket a  beszédtanulás támogatására. Használjuk ki hallássérült, megkésett beszédfejlődésű gyermekeknél, és minden gyermeknél ezt a mindennap többször is adódó lehetőséget! Köszönjünk el mindig, azaz pápázzunk a kisgyermeknek!

Ha tetszett ez a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Figyelem, a varázslat itt nem ért véget! Hamarosan érkezik egy új varázsige, csak figyeld a bejegyzéseket, kövesd a Facebook – oldalunkat!